Denksport Schaken

Nadenken, concentreren, vooruitdenken en plannen zijn enkele kernbegrippen die bij de denksport schaken horen.

Het schaakspel is uitdagend en kent zeer veel mogelijkheden. Bovendien doet schaken een groot beroep op bepaalde aspecten uit het dagelijks leven; denk maar aan de bovengenoemde begrippen. Zo moet je bijvoorbeeld bij schaken ook goed kunnen plannen, wat in het dagelijks leven ook erg belangrijk is. Dit is één van de vele voorbeelden waar het schaken allemaal goed voor is. Iedere partij is weer anders en dat maakt het schaken juist zo bijzonder!

Mijn naam is Manuel Colsen en sinds de oprichting van het Leonardo-onderwijs in Terneuzen in september 2010 verzorg ik de schaaklessen voor de Leonardo-leerlingen.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als bovenschools intern begeleider op drie basisscholen, nl. in Aardenburg, Eede en Breskens. Daarnaast geef ik ook nog twee dagdelen les in Aardenburg.

Verder ben ik vice-voorzitter, secretaris, jeugdleider en teamleider van schaakvereniging Het Witte Paard uit Sas van Gent.

Binnen de Zeeuwse Schaakbond ben ik ook actief als secretaris.

Op mijn school in Aardenburg geef ik schaakles op woensdagmiddag.

De schaaklessen bij Leonardo vinden op vrijdagmiddag plaats. Vorig schooljaar gaf ik de lessen aan de groepen 5 t/m 8. In dit schooljaar hebben ook de leerlingen van de groepen 3 en 4 schaakles. De leerlingen van de groepen 3 t/m 5 krijgen altijd op vrijdagmiddag eerst les en daarna de groepen 6 t/m 8. Zij spelen een afzonderlijke schaakcompetitie.

Waar bestaat een schaakles uit? We starten meestal met een gezamenlijk instructie via het demonstratiebord. Er kunnen dan diverse schaakonderwerpen aan de orde komen. We maken tevens gebruik van de Stappenmethode, de officiële leermethode van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Het is hierbij belangrijk om iedereen op eigen niveau te laten werken. Een vast onderdeel van de schaakles is ook altijd de schaakcompetitie, waarin de schakers de oefenstof in de praktijk kunnen brengen. 

De schakers komen ook iets te weten over de schaakactualiteit, zoals o.a. het volgen van toernooien. Zo hebben we in januari 2012 via het digitale schoolbord het zeer sterke toernooi in Wijk aan Zee gevolgd (Tata Steel Chess Tournament).

Alle kinderen zijn heel enthousiast voor de schaaksport en tonen een grote inzet en betrokkenheid tijdens de schaaklessen en de schaakpartijen!

Dit heeft tot gevolg dat er al veel kinderen lid zijn geworden van een schaakvereniging.

Bovendien hebben de schakers sinds september 2010 zeer goede prestaties geleverd! Hieronder volgt een opsomming van de schitterende behaalde resultaten!

Woensdag 23 februari 2011: 

2e plaats in het schaakkampioenschap voor basisscholen van Terneuzen e.o. (in Terneuzen).

(Niels Schelleman, Iris Schelleman, Bas van Doren, Daan van Ham en Dennis Etzold).

Zaterdag 19 maart 2011:

Zeeuws Kampioen in het Zeeuws schaakkampioenschap voor basisscholen (in Zierikzee).

(Niels Schelleman, Iris Schelleman, Bas van Doren, Daan van Ham en Dennis Etzold).

Zaterdag 14 mei 2011:

Deelname aan het Nederlands schaakkampioenschap voor basisscholen (in Leiderdorp).

(Niels Schelleman, Iris Schelleman, Bas van Doren, Daan van Ham en Dennis Etzold).

We eindigden als 6e in de poule.

Zondag 6 november 2011:

2e plaats en 9e plaats in het 2e Leonardo-schaaktoernooi te Maarssen.

(2e plaats voor Bas van Doren, Iris Schelleman, Daantje van de Linde en Fardin Hematyar).

(9e plaats voor Niels Schelleman, Daan van Ham, Björn Visser en Marijn Blaeke).

Woensdag 15 februari 2012:

Kampioen in het schaakkampioenschap voor basisscholen van Terneuzen e.o. (in Terneuzen) ((Iris Schelleman, Niels Schelleman, Bas van Doren en Jochem Dieleman). We deden met maar liefst 4 teams mee! Team 2 behaalde een mooie 3e plaats!

Zaterdag 24 maart 2012:

Zeeuws Kampioen en 5e plaats in het Zeeuws schaakkampioenschap voor basisscholen (in Terneuzen).

(Iris Schelleman, Niels Schelleman, Bas van Doren en Jochem Dieleman).

Op zaterdag 26 mei 2012 mogen we wederom meedoen aan het Nederlands Kampioenschap (NK) te Leiderdorp!

Veel succes gewenst!

Manuel Colsen, 

18 april 2012

Onderwijsgroep Perspecto